You are currently viewing Når ejendomme bliver navngivet

Når ejendomme bliver navngivet

Navngivning af bygninger var en simpel proces før i tiden. Har Kong Frederik d. 2. sørget for at få det bygget? Så hedder det Frederiksborg slot. Er tårnet rundt? Så hedder det Runde tårn. Rev Kong Christian d. 6. skidtet ned og byggede et nyt ovenpå? Så lad os kalde det Christiansborg Slot.

I dag er der dog sjældent enevældige konger bag byggeprojekterne, så tit skal der tænkes kreativt ved navngivning af bygninger og ejendomme.

Historiske navne

Har du egentlig nogensinde tænkt over, hvordan din bygning, vej eller gård har fået sit navn? Der findes rigtig meget historie i alle de navne vi støder på til daglig. Meget af historien kan du lære, ved at snakke med dine naboer. Nogen af dem har måske selv, eller deres familier, boet i området i mange år, og kender derfor historien bag navnet.

Ellers er der også de lokale arkiver, hvor du kan søge viden. Her kan du både finde ud af, hvornår en bygning er bygget, og formentlig også hvem der har lagt navn til den. Før i tiden var processen som sagt lidt simplere. Den, der betalte for det, lagde navn til det. Når det handlede om veje eller gårde, så var der tit en landmand på grunden, som kunne sætte sit navn på.

Der var også en meget lavpraktisk årsag til navngivning af ejendomme tidligere. Der var nemlig ikke det velfungerende adressesystem vi har i dag, så når man døbte sit hus, var det simpelthen så folk kunne finde det.

Kan ejendomme have drengenavne?

Hvad nu hvis du selv vil navngive din ejendom? Må du så kalde den Bent eller Markus? Det er der som udgangspunkt ikke noget i vejen for. Det er dog altid en god idé at tjekke med kommunens lokalplan, for at være sikker på, om man bryder med nogle særlige regler. Det kan du gøre ved at kontakte teknisk forvaltning med din forespørgsel.

Desuden kan der også være en grundejerforening du skal tage hensyn til. Og så selvfølgelig dine naboer. Nok er knaldehytten et sjovt navn i en brandert, men det er ikke sikkert dine naboer finder det lige morsomt, når de skal se på det hver dag.

Inspiration til navngivningen

At navngive sit hus eller ejendom, kan være en god måde at knytte nogle minder til huset. Særligt hvis man tænker, at det skal gå i arv gennem generationer. Inspirationen til det perfekte navn, kan du hente ved at kigge dig omkring.

Har I et særligt efternavn der kan bruges? Eller kan sammensætningen af jeres forbogstaver danne en mening, som kan bruges på et skilt? Eventuelt kan der også være noget i og omkring huset, som kan inspirere til navnet. For eksempel hvis huset er omkranset af æbletræer eller ligger i læ, så der altid er stille.

Skriv et svar